Linssikeitto, varsinkin vihreistä (ruskeista) linsseista, on vähän niinkuin suomalaisille hernesoppa, arkipäiväistäkin arkipäiväisempää sapuskaa. Mutta suurin osa päivistä on juuri niitä arkipäiviä ja siksi arkiruokiakin kaivataan monin verroin.

Arkipäiväistäkin sapuskaa voi kuitenkin rikastuttaa ja elahduttaa erilaisin lisäyksin ja koristein. 'Irkak', joka tulee tulee palestiinalaiskeittiöstä, on yksi esimerkki tästä. Se on  linssikeitto, johon on lisätty öljyssä keitettyjä taikinapaloja. Valmistus on monivaiheinen ja vaatii pientä vaivannäköä, mutta maksaa vaivan. Sopii hyvin myös kasvissyöjille.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1½ lasia vihreitä (ruskeita)  linssejä

n. 5 lasia vettä

1 sellerinjuuri

2 sipulia

2-3 siivuttua valkosipulinkynttä

nippu tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)

1 tl jeeraa

1/4 tl mustapippuria 

1 tl suolaa

3 rkl sitruunanmehua

2 rkl oliiviöljyä  

 

taikina:

1½ lasia vehnäjauhoja

½ lasia vettä

½ tl suolaa

 

-öljyä uppopaistoon

 

Kuori ja paloittele selleri neljään osaan. Puhdista ja huuhtele linssit.  Kiehauta vesi kattilassa, lisää linssit sekä sellerinpalat ja keitä 15 minuuttia. Lisää suola + mausteet ja keitä vielä 10 minuuttia. Jos sakenee liikaa, lisää vettä.

Valmista taikina sekoittamalla kaikki aineet ja vaivaamalla sileäksi taikinaksi. Anna levätä 10 minuuttia .

Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja ruskista pannussa vähässä öljyssä. Lisää joukkoon valkosipuli, silputtu korianteri tai persilja ja hieman oliiviöljyä. Kuullota pari minuuttia, poista liedeltä ja lisää puolet seoksesta linsseihin.

Kaaviloi taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa levy 1x1 cm:n kokoisiksi neliöiksi. Sirottele vähän jauhoja  taikinapalojen päälle, jotteivat tartu toisiinsa käsittelyn aikana. Kuumenna öljy kattilassa ja paista siinä taikinapalat vähän kerrallaan kullanruskeiksi. Siirrä puolet paistetuista paloista reikäkauhalla suoraan linssikattilaan ja loput laita sivuun talouspaperin päälle.

Lisää keittoon sitruunanmehu ja keitä 10-15 minuuttia kunnes linssit täysin pehmenevät.

Annosta koottaessa laita kauhallinen linssejä syvälle lautaselle ja päälle lusikallinen sipuliseosta. Koristele taikinapaloilla ja mausta oliiviöljyllä ja sitruunanmehulla. Tämä annos ei kaipaa seurakseen edes leipää.

 

283028.jpg