Kun nyt vihdoinkin sain aikaiseksi istahtaa hetkeksi tämän vehkeen ääreen, ajattelin naputella talteen muutaman reseptin, kun noita kuviakin on näyttänyt kertyneen kansioihin aika tavalla. Mutta taas tuli joku koputtamaan olalle ja häätämään pois. Tämä kone kun on perheen yhteinen lelu ja nuorella väellä tuntuu olevan sille paljon tärkeämpää käyttöä kuin äidin hössötykset. Siispä laitan pikapikaa helpon reseptin.

Tähän uunipataruokaan tarvitaan kuumuudenkestävä kannellinen (ei tiivis) pata eli kidra. Ruoka käy niin arkiateriasta kuin juhlavammallakin aterialla valkoisen riisin kera.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

½ kg paloiteltua naudan- tai lampaanlihaa

2 sipulia

1 munakoiso

4 perunaa

2-3 kesäkurpitsaa

4-5 valkosipulinkynttä

3 tomaattia

pikku nippu lehtipersiljaa

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

½ tl mustapippuria

½ tl maustepippuria

n. 1/4 lasia öljyä

3 lasia kiehyvaa vettä

-2 rkl tahinia + 1/4 lasia vettä (ei välttämätön)

 

Kuori ja paloittele kasvikset suurehkoiksi paloksi. Munakoiso kuori seepraksi, siis viillä  pois kuorimella tai terävällä veitsellä jokunen raita pituussuuntaan.

Kuumenna öljy suuressa pannussa ja kuullota siinä sipulipalat 5 minuuttia. Lisää siivuttu valkosipuli ja kesäkurpitsat ja jatka kuullottamista 5 minuuttia. Lisää tomaatit ja kuullota vielä 5 minuuttia. Lopuksi lisää vielä munakoisopalat, sekoita seosta 5 minuuttia ja kaada pataan. Huuhtele pannu, lisää hieman öljyä ja ruskista kevyesti lihapalat ja lisää pataan. Kaada pannuun 3 lasillista vettä, kiehauta ja lisää pataan. Lisää perunat, persilja + mausteet ja laita uuniin 200 asteeseen tunnin ajaksi.

Sekoita tahini veteen, lisää pataan ja palauta uuniin 10 minuutiksi.

Ruuan voi valmistaa myös matalassa avoimessa uunivuoassa, jolloin suurin osa nesteestä haihtuu ja siitä tulee 'sinia'. 

 

303401.jpg