Pitää aivan ensiksi pahoitella, että arabiankielessä on turkkilainen bulgur-sana väännetty burghuliksi ja olen siihen niin tottunut, että alkuperäinen sointuu korvissani outona. Joskus sitä kutsutaan myös 'sameida' nimellä, joka muistuttaa mannasuurimoita (samiid). Joka tapauksessa burgul/bulgur kuuluu erottamattomasti Välimeren idänpuolisen alueen maiden ruokavalioon niin arki- kuin juhla-aterioilla. Yleensä se tarjotaan vaihtoehtona riisille. Etelään ja itäänpäin mentäessä sen korvaa usein j'arish, joka on kuivana rikottua vehnää sensijaan, että bulgur-vehnä liotetaan ja kuivataan ennen murskaamista.
Bulgur-vehnällä on kuitenkin jokseenkin arkinen ulkoasu ja se kaipaakin höysteekseen vähän väri ja makulisää. Tässä yksi esimerkki:
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
aineet:
2 lasia karkeaa bulguria
3 lasia kiehuvaa vettä
1-2 sipulia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 kypsää tomaattia
1 tl paprikajauhetta
½ tl kanelia
pippuria
1 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
3 rkl ruokaöljyä
2 rkl oliiviöljyä
Huuhtele bulgur huolellisesti ja siivilöi. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä laajassa kattilassa läpikuultavaksi. Paloittele kesäkurpitsa pikkupaloiksi, lisää kattilaan ja kuullota 5 minuuttia. Poista tomaateista siemenet, leikkaa pikku paloiksi ja lisää kattilaan. Lisää suola, mausteet + oliiviöljy ja kierrätä kattilassa 5 minuuttia. Lisää bulgur, kiehuva vesi ja tomaattisose ja anna kiehahtaa. Keitä pienellä tulella 15 minuuttia, sekoita bulgur varovasti pohjia myöden ja keitä vielä 5 minuuttia. Tarjoa lämpimänä aterian lisukkeena tai sillänsä salaatin kera.
Kommentit