Kun näin talvisaikaan sattuu siunaantumaan lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, niistä yrittää ottaa kaiken ilon irti eikä jää paljonkaan aikaa tämän vehkeen edessä kyykkimiselle. Ja iltamyöhällä on sitten jo niin väsynyt ja viluinen, ettei kirjoittamisesta tosiaankaan tule mitään ja lämmin vuode tuntuu paljon houkuttavammalta vaihtoehdolta.

Syöty ollaan kuitenkin joka päivä ja laitankin tähän muutaman reseptin, jotka eivät vaadi sen kummempia selostuksia.

Ensimmäisenä täytetyt munakoison puolikkaat, jotka tunnetaan myös manzale halabijje nimellä.   

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

4-5 pienehköä munakoisoa (alle 15 cm)

karkeata suolaa

ruokaöljyä 

 

täyte:

n. 300 g jauhelihaa

2 sipulia

1 pieni (kova) tomaatti

1 tl baharat* mausteseosta

1/4 tl kanelia

2 rkl hienonnettua persiljaa

½ tl suolaa

2 rkl pinjan (männyn) siemeniä

3 rkl (oliivi)öljyä

 

-tahinikastike: 3 rkl tahiniuutetta, 4 rkl vettä, 1 rkl sitruunan mehua

 

*syyrialainen baharat: 2 rkl maustepippuria, 1 rkl mustapippuria, ½ rkl neilikkaa, ½ muskottipähkinää ja 1 rkl jauhettua kanelia

-kaikki ainekset jauhetaan yhdessä, sihdataan ja sekoitetaan yhtenäiseksi seokseksi

 

Leikkaa munakoisot pitkittäin kahtia ja aseta ne tarjottimelle 'valkoinen puoli' ylöspäin. Älä poista kantoja. Jos munakoisot ovat suurehkoja (15 cm >) leikkaa pois ohut siivu myös 'kääntöpuolelta'.

Sirottele suolaa puolikkaiden päälle ja jätä 'itkemään' tunnin ajaksi.

Huuhtele munakoisopuolikkaat hanan alla ja kuivaa talouspaperilla.

Kuumenna reilusti öljyä pannussa ja ruskista munakoisot molemmin puolin ja aseta valumaan talouspaperin päälle.

 

Silppua sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää pinjansiemenet ja jauheliha vähitellen, ruskista ja murenna haarukalla irtonaiseksi. Poista pannu liedeltä ja lisää suola ja mausteet sekä hienonnettu persilja.

Poista tomaatista siemenet, leikkaa pikkupaloiksi ja lisää lihaseokseen.

 

Järjestä munakoisot uunipellille ja levitä pari kolme lusikallista täytettä jokaisen puolikkaan päälle ja tasoita pinta lusikan selkäpuolella. Paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. Ripottele hieman tahinikastiketta munakoisopuolikkaiden päälle ja paista vielä 5 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tuoreen salaatin kera.

Ylijäämämunakoisot voi lämittää haluttaessa kätevästi kattilassa yksinkertaisessa tomaattiliemessä, lasi vettä + reilu lusikallinen tomaattisosetta.

 

 277447.jpg