Kikherneillä on paljon käyttöä 'itämaisessa' ruuanlaitossa ja tietenkin niistä saa myös soppaa. Tämä valkosipulin makuinen hummuskeitto on suosittu etenkin Marokossa ja Algeriassa, mutta löytyy myös egyptiläisestä ruokalistasta. Tämä resepti sisältää naudanlihaa, mutta keitosta saa vaivatta myös vegetaristisen version lisäämällä vähän kasviksia kuten pari porkkanaa tai palan oranssia kurpitsaa.

Aikaa pitää varata reilut pari tuntia. Alkukypsennystä voi jouduttaa käyttämällä painekattilaa, mutta loppuvaiheessa on keiton annettava sameta hissukseen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2 lasia kikherneitä

½ tl ruokasoodaa

½  kg luista naudanlihaa

2 perunaa pieninä paloina

4-6 valkosipulin kynttä paloina

½ tl kurkumaa

½ tl hawaijz keittomaustetta (jos löytyy)

suolaa, pippuria

2-3 rkl ruokaöljyä

1/4 lasia oliiviöljyä

vettä

kourallinen silputtua lehtipersiljaa

2-3 rkl sitruunanmehua

 

Liota kik-herneet ruokasoodavedessä yön yli, huuhtele ja keitä puoli tuntia runsaassa vedessä. Kuori pinnalle kertynyt vaahto.

Tällä välin puhdista ja paloittele liha ja ruskista pannussa kevyesti ja lisää kattilaan. Lisää 2-3 valkosipulinkynttä ja hieman suolaa. Keitä  tunnin verran ja lisää vettä jos tarpeen.

Lisää perunapalat, öljy,  mausteet ja suolaa maun mukaan ja keitä puoli tuntia tai kunnes kikherneet pehmenevät. Lisää persiljasilppu ja sitruunanmehu ja keitä vielä 10 minuuttia. Jos tahtoo sakeampaa keittoa, voi osan kik-herneistä murskata ja palauttaa kattilaan.

Kuullota loput valkosipulipalat kevysti oliiviöljyssä ja kaada keiton päälle.

Meillä on tapana tarjota keitto tuoreen neljään osaan jaetun sipulin ja sitruunalohkojen kanssa.

 

258133.jpg