Joskus mieleni vähän villiintyy ja laitan syrjään kaikki tunnetut reseptit ja tottumustabut ja yhdistelen eri kulttuurien ruokia mieleni ja mielikuvitukseni mukaan. Pysyn kuitenkin edelleen Lähi-Idän ruokakulttuurin piirissä, rajansa sentään kaikella.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kubbet (kubbat) ovat irakilaisen keittiön klassikoita. Ne ovat täyttettyjä mannasuurimo-burgul (bulgur) pyöryköitä, jotka keitetään sopivassa liemessä/keitossa tai öljyssä. Täytteenä käytetään yleensä lammas-nauta jauhelihaa, mutta jauhettu kananrintakin käy ja miksei kasvistäytekin. Mutta minäpä laitoin tonnikalatäytteen ja vielä purkkitavarasta. Enpä ole ennen tonnikalakubbea maistanutkaan.

Bulgurin, jota meilläpäin kutsutaan burguliksi, sijasta käytin j'arish vehnää, joka muistuttaa hienoa bulguria, mutta valmistusmenetelmä on vähän erilainen.

Kastikkeen tein tunisialaisen Hraimi-kalapadan tapaan ja laitoin vielä kesäkurpitsaa sekaan, kun sattui löytymään jääkaapista, vakkei se hraimeen kuulukaan.

 

Ja tässä ohje:

1 lasi mannasuurimoita

1 lasi jarish-suurimoita tai hienoa bulguria

vettä

suolaa

 

>Huuhtele j'arish/bulgur ja liota 15 minuuttia. Poista vesi ja lisää mannasuurimot ja suola. Lisää vettä, jos tarpeen. Kubbetaikinan tulee olla hyvin pehmeää ja käsiintarttuvaa.

 

Täyte:

purkki (<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />120 g netto) tonnikalaa mielummin öljyssä

1 hienonn. vihreä sipulinvarsi tai vast. määrä ruohosipulia

 hieman hienonn. tilliä

viipale ei-tuoretta vaaleaa leipää

 

>Poista tonnikalasta liika öljy (ei kaikkea) ja kaada purkin sisältö kulhoon.

Kostuta leipä, purista liika vesi ja sekoita muiden täyteaineiden kanssa.

Ota kostein käsin kourallinen taikinaa ja muovaile siitä kupintapainen. Työnnä lusikallinen täytettä sisään ja sulje kubbe. Kaavi vielä ylimääräinen taikina pois kubben ympäriltä niin että seinistä tulee mahdollisemman ohuet.

 

Kastike

½ lasia ruokaöljyä

1 rkl jeeraa

1 hienonn. chili tai maun mukaan

3-4 hienonn. valkosipulin kynttä

2 reilua rkl tomaattisosetta

1.5 tl paprikajauhetta

n. 3 lasillista vettä

1-2 kesäkurpitsaa  

1 sitr. mehu

½ tl sokeria

½ tl suolaa

nippu hiennon. korianteria

 

>Mittaa öljy lasiin ja kaada lasista muutama lusikallinen kattilaan. Sekoita paprikajauhe öljylasiin ja jätä sivuun odottamaan.

Kuumenna öljy, lisää jeera (jauhett. juustokumina) ja sekoita sitä öljyssä pari-kolme minuuttia. Lisää chili ja valkosipuli ja kuullota varovasti, jottei pala. Lisää tomaattisose ja kierrä sitä öljyssä n.5 minuuttia kunnes alkaa paakkuuntua ja *kypsän* soseen tuoksu alkaa levitä ympäristöön. Lisää vesi+suola+sokeri ja kiehauta. Viipaloi kesäkurpitsat sentin siivuiksi, leikkaa siivut kahtia, lisää kattilaan ja keitä 10 minuuttia.

Lisää kubbet vähitellen niin, että liemi pysyy koko ajan kiehuvana.

Kaada sekaan punainen öljy, sulje kansi ja keitä pienellä tulella n. 20 minuuttia.

Lisää sitruunanmehu ja hienonnettu korianteri ja keitä vielä 5 minuuttia.

Anna seistä jonkin aikaa ennen tarjoamista.

 

Ja tässä kurkistus kattilaan:

 

326354.jpg