Taikinan käsittely on mielestäni rauhoittavaa ja mitä parhainta terapiaa arjen kiireen ja stressin keskellä.

Tarkoitan siis käsin vaivattavia, väännettäviä ja venyteltäviä leipä- ja leivonnaistaikinoita. Itämaiset levonnaisreseptit antavatkin paljon ainesta tällaiseen taikinaterapiaan. Kaikkien hiivataikinapohjaisten leipien, laffojen, pitojen  sun muiden lisäksi on vielä nuo hentoiset ja hienot turkkilaistyyliset burek- ja baklawataikinat.  Nykyajan kiireisissä talouksissa nämä leivonnaiset useimmiten valmistetaan valmiista filo- tai lehtitaikinasta, mutta vaihteen vuoksi kannattaa kokeilla myös kotitekoisia taikinoita, vaikkapa vain terapian vuoksi.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aloitetaanpa vaikka burek-taikinasta. Taikinan koostumus on yksinkertainen: ½ kg vehnäjauhoja,  1½ lasia vettä, 1 tl suolaa ja 1 rkl etikkaa + lasillinen ruokaöljyä. Kaikki aineet vaivataan  taikinaksi, joka jaetaan 10-12 palaan. Palat pyöritetään palloiksi ja asetetaan vierekkäin sopivan kokoiseen kulhoon tai muuhun astiaan. Päälle kaadetaan öljyä niin, että taikinapallot juuri ja juuri peittyvät . Astia peitetään ja jätetään seisomaan useaksi tunniksi tai yön yli.

 

Tällä välin valmistetaan täyte. Täytteeksi sopii tuorejuusto, perunasose, pinaatti tai vaikkapa munakoiso. Tähän valitsin munakoisotäytteen.

Aineet:

1 munakoiso

1 rkl tomaattisosetta

2 murskattua valkosipulin kynttä

½ tl suolaa

Oliiviöljyä

(<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />150 g kovaa tuorejuustoa)

 

Paahda munakoiso kauttaaltaan kaasuliekillä tai grillissä. Anna valua nesteistä 15 minuuttia, kuori ja paloittele. Lämmitä oliiviöljy pannussa kuullota siinä valkosipuli kevyesti. Lisää munakoisopalat ja tomaattisose jatka kuullottamista n.5-10 minuuttia. Lisää suola ja anna jäähtyä. Täytettä voi rikastuttaa lisäämällä siihen paloiteltua kovaa tuorejuustoa esim. fetaa.

 

Työskentelyalustaksi sopii parhaiten laaja ja sileäpintainen taso, esim tiskipöytä, jolle kaadetaan lätäkköllinen öljyä taikina-astiasta. Levitä öljy tasaisesti alustalle, ota taikinapallo ja ala levittää  sitä öljytyin käsin taputtuaen ja venyttäen kalvonohueksi lehdeksi. Jos taikina levityksen loppuvaiheessa vähän repeää, ei haittaa.

Taita lehti kolmeen osaan, aseta keskelle lusikallinen täytettä ja taittele haluamaasi muotoon (neliö, kolmio, spiraali), kukin täyte eri muotoon.

161925.jpg

 

161927.jpg

 

161928.jpg

Kaada jäljellejäänyttä öljyä nuukailematta uunipellille ja järjestele siihen burek-leivonnaiset. Paista 200 asteessa puolisen tuntia kunnes saavat kauniin ruskean värin. Voitele leivonnaiset voilla n. 10 minuuttia ennen uunista poistoa.

 

Burek-leivonnaiset tarjotaan kuumana kylmän jogurtin tai aiyreen-juoman kera.

 

 ________________________________________________________________________________

 

Toinen taikina on tarkoitettu makeita leivonnaisia varten ja se leivotaan kuivana ilman öljyä ja sitä venyttäessä ja vanuttaessa vasta terapiaa riittääkin.

 

Tässä aineet:

4 lasillista vehnäjauhoja

50 g pehmeää voita

runsas lasillnen vettä

hivenen suolaa

 

-n. 200g voisulaa voiteluun

 

Täyte:

Lasillinen murskattuja pähkinöitä

½ lasillista sokeria (mielummin demerara)

-Sekoita täyteaineet keskenään

 

Siirappi:

1,5 lasi sokeria

1 lasi vettä

1 tl vaniljaesanssia

-Kanelia sirotteluun

 

Keitä sokeri ja vesi siirapiksi ja lisää vaniljaesanssi.

 

Sekoita voi ja suola jauhoihin ja lisää vesi vähitellen kunnes muodostuu  kohtalaisen kova taikina. Anna taikinan levätä tunnin verran ja jaa se n.10 palaan. Pyöritä palat palloiksi. Kaulitse pallo mahdollisemman ohueksi levyksi ja anna levähtää hetken. Parasta työskennellä muutaman taikinapallon kanssa yhtäaikaa niin, että kun yhtä kaulitaan kaksi lepäävät. Se helpottaa taikinan venyttämistä.

Nosta kaulittu taikinalehti kämmenille ja ala venytellä varovasti molemmin käsin  kunnes lehdestä muodostuu paperin ohut  n.35 sentin levyinen kalvo.

 

281732.jpg

Voitele uunipelli voisulalla ja aseta siihen venytetty taikinalehti. Voitele päällinenkin varovasti voisulalla, levitä lusikallinen täytettä levylle ja kierrä löysäksi rullaksi. Pyöritä rulla kierteiseksi kotiloksi ja aseta toiselle voidellulle uunipellille .

Paista leivonnaiset 200 asteessa  30-40 minuuttia ja voitele välillä voilla .

Kaada siirappi valmiiden leivonnaisten päälle, kun ne ovat vielä kuumia.

Päällimmäiseksi sirottele vähän kanelia.

 

161940.jpg