Carob-siirapin valmistus on aikaavievää puuhaa ja siihen saakin varata muutaman päivän.

Ensiksi pitää hankkia riittävä määrä kypsiä carob-hedelmiä. Pikkupurkilliseen (n.3dl)  tarvitaan iso kattilallinen (n.5 l) rikottuja palkoja. Mutta jos lähistöllä on terve ja hedelmällinen 'rouva'-puu, puolessa tunnissa pystyy keräämään säkillisen kypsiä hedelmiä. Välimeren ympäristön Lähi-Idässä carob-puu on sen verran yleinen, että tuskin kukaan sen hedelmiä siirappia varten torilta ostaa.

 

152148.jpg<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kotiinkannetut carobit huuhdellaan ensin huolellisesti runsaalla vedellä, sillä näin loppukesällä ne ovat hyvin pölyisiä. Sitten palot katkotaan pikkupaloiksi ja samalla poistetaan nakerretut tai muuten 'epäpuhtaat' hedelmät. Siemeniä ei kannata alkaa poistaa, sillä niistä ei ole haittaa ja jos haluaa kerätä niitä 'puuroa' varten, se on helpompi tehdä kun palot ovat keitettyjä ja pehmeitä.

Carob-silppua keitetään monta tuntia aina välillä vettä (mielummin suodatettua) lisäten. Tämän jälkeen tumma carob-liemi kaadetaan siivilän läpi toiseen kattilaan, jossa keittämistä jatketaan ilman kantta nesteen haihtumisen nopeuttamiseksi.

Keitettyjä palkoja ei kuitenkaan vielä heitetä pois vaan kattila täytetään uudestaan vedellä ja palkoja keitetään vielä tunnin verran ja syntynyt liemi kaadetaan siirappikattilaan. Jos haluaa puristaa hedelmistä kaiken mahdollisen hunajan, on parasta keittää palot vielä kolmannen kerran.

 

Carob-lientä keitetään kunnes se muuttuu paksuksi siirapiksi, melkein hunajamaiseksi, mutta pitää olla hyvin varovainen, sillä tässä vaiheessa siirappi palaa pohjaan herkästi. Valmis 'hunaja' purkitetaan lasisiin hillopurkkeihin ja laitetaan kuivaan ja pimeään paikkaan, jossa se säilyy mainiosti jopa vuosia.     

 

 281716.jpg