Fatiirit (fataajir) ovat kolmionmuotoisia täytettyjä piiraita, jotka ovat suosittuja Välimeren itäosan maissa,etenkin Libanonissa. Yleensä täytteenä käytetään vihreitä lehtiä, kuten pinaattia tai mangoldinlehtiä. Näin talvisaikaan kuin luonto pursuaa vihreää, täyteaineet kerätään usein pelloilta ja metsistä tai kotipihasta.

Taikina on yksinkertainen hiivataikina:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

½ kg vehnäjauhoja

20 g hiivaa

1/3 +1 lasia vettä

1 tl sokeria

1 tl suolaa

3-4 rkl oliiviöljyä

 

Sekoita hiiva+sokeri 1/3 lasilliseen vettä ja anna kohota 5 minuuttia. Mittaa kulhoon jauhot ja suola, lisää hiivaseos, öljy ja vesi vähitellen käsin vaivaten. Vaivaa 10 minuuttia leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan n. 40 minuuttia.

 

Täyte:

1 kg tuoreita pinaatin tai mangoldin lehtiä

2 hienonnettua sipulia

2-3 rkl ruokaöljyä

1/4 lasia oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

ripaus muskottipähkinää

1 sitruunan mehu

 

Huuhdo ja silppua pinaatti. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuli läpikuultavaksi. Lisää pinaatti ja sekoita 2-3 minuuttia. Poista liedeltä ja lisää suola, mausteet, oliiviöljy ja sitruunanmehu.

 

Kaaviloi taikina vajaan ½ cm paksuiseksi levyksi ja painele juomalasin avulla taikinaan ympyröitä.

Aseta lusikallinen täytettä ympyrän keskelle ja  käännä reunat kolmelta taholta keskelle, niin että muodostuu kolmio.

Sulje käännetyt reunat tiiviisti, aseta fatiirit öljytylle uunipellille ja voitele pinta kevyesti öljyllä.

Paista 185 asteessa 20-30 minuuttia kunnes fatiirit saavat kauniin ruskean pinnan.

 

348847.jpg