<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nämä pienet pyöreät lihatäytteiset piirakat tunnetaan Libanonista aina Irakiin saakka ja niitä kutsutaan myös lahm-bi-aj'iin- nimellä.

Ne sopivat  hyvin  myös suomalaiseen ruokapöytään pitsojen, pasteijojien ja muiden piirakoiden seurana.

 

Tässä ohje:

Taikina

½ kg  vehnäjauhoja

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />20 g hiivaa

1 +1/3 lasia vettä

½ tl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

 

Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Kohota 40 minuuttia.

 

Täyte:

250 g nauta-lammas jauhelihaa (suositus)

1 iso sipuli

2 valk.sipulin kynttä

1 tomaatti pikku paloina (ei välttämätön)

2 rkl tahinitahnaa

1 rkl etikkaa

3 rkl hienonn. persiljaa (sileälehtistä)

2-3 rkl pinjansiemeniä (snoobar)

½ tl baharat-maustesekoitusta (tai jauh. kardemummaa, neilikkaa ja muskottipähkinää)

1/4 tl kanelia

suolaa, pippuria

oliiviöljyä

 

Hienonna sipuli ja kuullota pannussa muutama minuutti .Lisää hienonnettu valkosipuli ja jauheliha ja kuullota vielä muutama minuutti samalla murentaen lihapaakkuja haarukalla. Tarkoitus ei ole ruskistaa lihaa vaan esikypsyttää nopeasti.

Poista pannu liedeltä, lisää suola+mausteet, persilja, tahini, etikka sekä tomaattipalat ja sekoita.

 

Kaaviloi kohonnut taikina vajaan 2 cm:n paksuksi levyksi ja painele levyyn n.8 cm:n levyisiä renkaita sopivalla kupilla. Taikina riittää 15-16 piiraasen, joka on suurinpiirtein normaali uunipellillinen. Järjestele piiraat öljytylle pellille ja painele sormin keskelle kuopantapaista täytettä varten. Voitele piiraiden reunat oliiviöljyllä ja painele haarukalla reikiä sinne tänne. Aseta reilu ruokalusikallinen  täytettä jokaisen piiraan keskellä ja taputtele tasaiseksi lusikanselällä. Sirottele vielä pinjansiemeniä päällimmäiseksi ja laita uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Lopuksi nosta piirakkapelli vielä pariksi minuutiksi uunigrillin alle, jossa pinjansiemenet paahtuvat mukavasti ja piiras saa maukkaan rapean pinnan.  Joilla ei ole uunissa grilliä, voivat kokeilla napakkaa ylälämpöä.

Piiraat voi tarjota sekä lämpiminä että jäähdytettyinä, mutta yleensä menevät kaupaksi ennenkuin ehtivät jäähtyä.

 

 

178555.jpg